WKR hoe werkt het?

Wanneer WKR? Een vraag die we in deze tijd weer veel krijgen. Is december “the most wonderful time of the year” voor de Belastingdienst?

Het jaar is alweer bijna ten einde. Voor veel medewerkers draait het om de feestdagen en familie, even gas terug. Maar voor jouw als werkgever of HR medewerker, komen er nog een aantal zaken aan de orde, voordat ook jij de champagne kan laten knallen.

Kerstcadeau of bonus voor je medewerkers? Een extraatje voor de goede resultaten of inzet? Wat valt onder de WKR regeling?

Hoe hoog is WKR?

Hoe zat dat ook alweer met de Werkkostenregeling? Dat is toch weer elk jaar anders?

Voor 2019 is de vrije ruimte 1,2% van de loonsom.

Dit houdt in dat je gedurende het hele jaar 1,2% van de loonsom netto kunt verstrekken in goederen, cadeaus en bonussen. Voor goederen moet je de waarde inclusief BTW meenemen in de berekening. Geef je een product uit eigen fabricage, dan moet je de waarde toekennen zoals deze in het economisch verkeer is.

Wat valt in WKR?

Eigenlijk heel veel, want het gaat om zaken die fiscaal gesproken als loon worden gezien. Enkele voorbeelden zijn:

  • Kerstpakket;
  • Extra km vergoeding boven 0,19ct;
  • Tablet (mits niet noodzakelijk voor werk, anders kun je die gewoon verstrekken);
  • Een envelop (met inhoud);
  • Bedrijfsuitje.

Stel, jouw loonsom is € 200.000 en tot nu toe heb je nog geen vrije ruimte gebruikt, dan kun je dit jaar nog € 2.400 aan vergoedingen toewijzen. Wat nu als je wel meer hebt gebruikt?

Dan betaal je 80% eindheffing over het meerdere. Is dat veel of niet? Als je het bedrag gebruteerd had bij een werknemer, kwam er ongeveer eenzelfde belastingdruk op.

Hoe werkt WKR?

Zorg er altijd voor een overzicht te kunnen verstrekken waaruit blijkt dat je de WKR hebt beoordeeld. Dit kan rechtstreeks uit de financiële administratie maar een Excel sheet kan ook. Zolang er maar is vastgelegd wat je hebt toegekend.

Kom je niet boven de 1,2% dan hoef je verder geen acties te ondernemen. Mocht je erboven komen dan moet je de salarisadministrateur hiervan in kennis stellen. De salarisadministratie kan dit in de aangifte over december (in te dienen en betalen uiterlijk 31-1) verwerken.

Hoe ziet de regeling er in 2020 uit?

Loop je graag vooruit op volgend jaar? In 2020 gaat het tarief veranderen.
Voor het MKB is dit vooral gunstig. Er komt een 2 schijven systeem.

1ste schijf <= € 400.000 is de vrije ruimte 1,7%. 2de schijf > € 400.000 is de vrije ruimte 1,2%.

Wil je een sparren met ons over de mogelijkheden? Neem contact op.