Waarom exitgesprek voeren?

Waarom zou je een exitgesprek voeren? Als organisatie maak je het met enige regelmaat mee dat een medewerker vertrekt. Het kan zijn dat de medewerker een andere baan heeft gevonden. Of dat het dienstverband is beëindigd of dat het pensioen aanstaande is. Welke reden het ook is, het exitgesprek heeft één centraal onderwerp en dat is dat je stilstaat bij het vertrek van de medewerker. De uitgelezen mogelijkheid om informatie te verzamelen waarom de medewerker vertrekt en wat je hier als organisatie van kunt leren.

Reden in gesprek achterhalen

Middels dit gesprek probeer je erachter te komen waarom een medewerker vertrekt. De reden kan zijn dat de werkdruk te hoog was of dat er te weinig of geen ontwikkelmogelijkheden werden aangeboden. Maar onderschat ook niet hoeveel mensen weg gaan vanwege de leiding van het bedrijf, terwijl ze het werk en de collega’s juist leuk vinden. Mocht je de oorzaak achterhaald hebben dan is het zaak hier als organisatie mee aan de slag te gaan. Op het moment dat een medewerker met pensioen gaat, kijk je vooral terug en deel je ervaringen.

Positief afronden

Het gesprek ga je óók aan om de goede relatie met de medewerker te “onderstrepen” of waar nodig te herstellen. Bij een goed afscheid zal een medewerker zich positief opstellen en hier kan geen reclamecampagne tegenop. Het tegenovergestelde is ook waar. Een slecht afscheid bezorgt een bedrijf imagoschade.

Vergeet daarbij ook niet dat je elkaar vroeg of laat weer tegen kunt komen. Het kan zomaar zijn dat een medewerker na vijf jaar aangeeft weer terug te willen keren bij de organisatie. De medewerker is een ervaring rijker en je krijgt de kans om opnieuw met elkaar de samenwerking aan te gaan. Ook brengen oud medewerkers vaak nieuw personeel aan. Bovendien zijn het potentiële klanten.

Kortom, je gaat het gesprek aan om meerdere redenen, namelijk om

  • Te leren als bedrijf
  • De relatie en dus je imago positief te houden
  • De deur open te houden voor terugkeer
  • Via oud medewerkers nieuwe medewerkers aan te trekken

In deel twee van deze blog besteden we meer aandacht aan de opbouw van het gesprek. Welke vragen stel je en op welke wijze achterhaal je bruikbare informatie voor de organisatie. Mocht je na het lezen van deze blog meer wil weten over de ins en outs van het exitgesprek of advies willen over gesprekken in zijn algemeen. Neem gerust contact met ons op. We gaan graag het “gesprek” met je aan.