Sollicitatiegesprek tips voor ondernemers
Je zit klaar voor het sollicitatiegesprek. Hebt veel energie gestoken in de werving of deze uitbesteed. Kandidaten zijn geselecteerd en uitgenodigd. Maar je kunt nog wat sollicitatiegesprek tips gebruiken.
Voorbereiding gesprek
Het sollicitatiegesprek maakt onderdeel uit van het selectieproces. Als je als organisatie in staat bent het juiste personeel te selecteren, dan draagt dat positief bij aan de organisatie. Ongewenst verloop kan zo voorkomen worden en hiermee bespaar je bijvoorbeeld op de inwerk- en wervingskosten. Bovendien zien de klanten niet steeds een ander gezicht.
Dat er kosten zijn verbonden aan een selectieproces is een gegeven. Om deze kosten terug te verdienen, is het zaak het selectieproces goed voor te bereiden. Door een slechte voorbereiding wijs je de juiste kandidaat mogelijk af. En maak je vanuit het onderbuikgevoel een verkeerde keuze. Onze ervaring is dat degene die het gesprek doet, vaak vragen stelt van zaken die al in de CV staan. Oftewel, slecht voorbereid is.
Het sollicitatiegesprek
Met de sollicitant ga je respectvol om. Eigenlijk zijn het klanten en een slechte ervaring zal de kandidaat delen met familie en vrienden. Verlies hierbij het meest simpele niet uit het oog. Zorg ook als werkgever dat je op tijd aanwezig bent. Tijdens het gesprek kan het zijn dat je er snel achter komt, dat dit niet de ideale kandidaat is. Ook dan is het zaak je best te blijven doen. En de kandidaat tijdens het gesprek respectvol te behandelen.
Vaak is een werkzoekende zenuwachtig voor een gesprek. Daarom is het op het gemak stellen van de kandidaat erg belangrijk. Dit zien we in de praktijk ook vaak mis gaan. Nog maar koud binnen krijgt de kandidaat vaak een spervuur aan vragen over zich heen.
Denk ook goed na over wie de gesprekken voert. Is dat alleen de ondernemer of HR afdeling of betrek je hier ook de desbetreffende afdeling bij. Het laatste heeft, als je organisatie wat groter is, de voorkeur, omdat je dan tijdens het sollicitatiegesprek de kandidaat vakinhoudelijk beter kunt beoordelen.
Als het gaat om het stellen van vragen aan de kandidaat, is het wenselijk af te wijken van de standaardvragen. Hiermee voorkom je dat je vanuit de kandidaat een ingestudeerd antwoord krijgt. Daarnaast is het een valkuil dat je werkgever teveel praat. Vat daarentegen liever samen en vraag vervolgens gericht door. Hierdoor kom je meer te weten over de kandidaat. En het geeft je bovendien ruimte om aantekeningen te maken.
Tja, luisteren is een belangrijk onderdeel van een gesprek. Laat daarom ook de telefoon even links liggen. We horen te vaak dat ondernemers tijdens het selectiegesprek bellen.
Terugkoppeling aan kandidaat
Na afloop van het gesprek laat je aan de kandidaat weten waar hij of zij aan toe is. Kandidaten klagen vaak dat het na het gesprek stil blijft vanuit de werkgever. Ga vervolgens niet prat op de eerste indruk. Overleg met je gesprekspartner en maak een weloverwogen keuze.
Uiteindelijk gaat het niet om de kandidaat die zich tijdens het gesprek het beste presenteert. Maar om de persoon die het beste past binnen de functie en de organisatie.
Na het lezen van deze blog weet je een aantal tips voor een beter gesprek:
- wees op tijd
- lees de cv van te voren goed
- laat je telefoon eens links liggen
- laat de kandidaat eerst ontspannen
- vraag niet alleen standaard vragen
- laat ook je gevoel spreken
- koppel de kandidaat altijd vervolg terug
Mocht je een keer willen sparren over je selectietraject of heb je een concrete vraag? Neem contact op en vanuit onze expertise denken wij graag mee.