Selectie assessment
Het selectie assessment is onderdeel van veel sollicitatieprocedures. Maar wat is een assessment? Het wordt zeker niet alleen gebruikt als selectie assessment. Ook voor andere doeleinden wordt het ingezet. Maar daarover een andere keer meer. Waarom zou je het wel of juist niet inzetten binnen een wervingstraject?
Wat is een selectie assessment?
Een assessment bestaat uit één of meerdere opdrachten die in relatie staan tot de vacature. Als werkgever kun je aan de hand van de resultaten een afweging maken of de kandidaat daadwerkelijk bij de functie past. Zo kan het zijn dat een kandidaat met bepaalde bijscholing alsnog in aanmerking komt voor de functie.
Mocht je bijvoorbeeld op zoek zijn naar een verzuimadviseur dan kun je ervoor kiezen om een casus over ziekteverzuim uit te laten voeren. Zoek je een vertaler dan kun je een te vertalen tekst voorschotelen. Kennis van verzuim en een taal kun je nog verbeteren.
Met persoonlijkheid ligt dat anders. Het kan zijn dat je juist meer te weten wilt komen over de persoon zelf. Dan is het raadzaam een persoonlijkheidstest uit te laten voeren. Je kunt dan beter inschatten hoe iemand bijvoorbeeld met stressvolle situaties omgaat. Of dat de persoon voldoende sociale vaardigheden heeft. Ook kun je ontdekken wat voor leider iemand is en of een leidinggevende functie bij de persoon zou passen.
Doel van het assessment
Het mag geen geheim zijn dat je als werkgever een sollicitant vraagt om een curriculum vitae aan te leveren. Je hebt de vacaturetekst met zorg samengesteld aan de hand van een functiebeschrijving. Op basis van de motivatiebrief en de cv maak je doorgaans de eerste selectie. Maar wie is nu de beste kandidaat? Je moet voorkomen dat je kiest voor degene die zichzelf het beste verkoopt. Dat hoeft niet te zeggen dat die persoon ook het beste in de functie past.
Daarbij wil je voorkomen dat je toch weer snel afscheid van elkaar moet nemen. Regelmatig hoor je dat de sollicitant en werkgever er achter kwamen dat ze toch niet bij elkaar paste of dat het werk niet bij de persoon aansloot.
Ook wil je voorkomen dat je iemand op een positie plaatst die meer energie kost als oplevert. Met alle risico’s van ziekteverzuim op den duur.
Over het doel van het selectie assessment kunnen we kort zijn. Je wilt als werkgever inzicht krijgen om de juiste en beste kandidaat voor de functie aan te nemen. Dit is zowel van toepassing voor de werkgever als voor de kandidaat. De kandidaat krijgt antwoord op de vraag of dat baan daadwerkelijk passend is. Dit kan mogelijk een teleurstelling op leveren op de korte termijn (het niet krijgen van de baan) maar inzicht(en) voor de lange termijn.
Het assessment is dus geen doel op zich maar een hulpmiddel als aanvulling op de sollicitatie en het sollicitatiegesprek.
Wat kost een selectie assessment?
Aan het afnemen van een assessment zijn uiteraard kosten verbonden. De vraag is alleen of dit daadwerkelijk kosten zijn of juist een investering. Als werkgever heb je tijd en geld geïnvesteerd om een wervingscampagne op te zetten, kandidaten te selecteren en gesprekken te voeren. Een assessment kan dan helpen om de juiste en niet te vergeten objectieve keuze te maken. Ontwikkelgebieden en trainingswensen worden zo ook zowel voor de werkgever als voor de werknemer inzichtelijk.
“De kosten voor een assessment zijn relatief”
Daarbij voorkom je als werkgever zo goed als mogelijk dat de kandidaat er na 3 maanden achter komt dat de baan toch niet aan de eisen voldoet. Het gevolg hiervan is dat het wervingstraject weer van voor af aan begint.
Slot
Het is dus belangrijk van te voren te bepalen wat je doel is met het assessment. En het als extra hulpmiddel in te zetten naast de andere zaken die bepalen of een kandidaat geschikt is.
Wij bieden diverse soorten assessments aan en op basis van de soort functie en wensen komen we tot de assessment die het beste aansluit op de wensen. Neem contact op voor de mogelijkheden.