Persoonlijk ontwikkelplan. Je leven lang leren.

De tijd dat je als medewerker de schoolbanken definitief achter je kon laten ligt al lang achter ons. De tijd dat de medewerker dat wilde ook. Niet voor niets werken steeds meer organisaties aan een persoonlijk ontwikkelplan. En wordt ontwikkeling meer als investering dan als kosten gezien.

Met regelmaat krijgen wij de vraag vanuit het bedrijfsleven om mee te denken over een ontwikkel- en of opleidingstraject voor een medewerker. De behoefte om door te ontwikkelen is kenbaar gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn gekomen bij een functioneringsgesprek (niet voor niks steeds vaker ontwikkelgesprek genoemd!). Dat is mooi! Een startpunt om verder te ontwikkelen. Alles goed en wel, maar hoe regel je dat als werkgever? Ik nodig je uit om snel verder te lezen.

Wat is een persoonlijk ontwikkelplan?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is een persoonlijk ontwikkelplan eigenlijk? Een persoonlijk ontwikkelplan is het ontwikkelpad wat je werknemer samen met jou als ondernemer of leidinggevende uitstippelt.

Creëer betrokkenheid vanuit de medewerker

Het al dan niet slagen van een groeipad valt of staat met de betrokkenheid vanuit de medewerker. Je kunt als werkgever denken dat je een passend aanbod doet terwijl de medewerker daar heel anders over denkt. Ga met elkaar in gesprek. Doelen stellen is hierbij essentieel. Maak hierbij de spreekwoordelijke stip aan de horizon concreet. Waar wil de medewerker naar toe groeien?

Maak duidelijke afspraken

Doorgaans heb je als werkgever een budget beschikbaar. Dan weet je dat bijscholing flink in de papieren kan lopen. Het is daarom van belang bij een opleiding afspraken op papier vast te leggen. Dit om te voorkomen dat de medewerker na een investering zijn of haar biezen pakt en een dienstverband aangaat bij de concurrent. Of zich onvoldoende inspant.

Persoonlijk ontwikkelplan is meer dan fysiek opleiden

Een persoonlijk ontwikkelplan draait niet alleen om een studie volgen naast een baan. Het kan ook gaan om vaardigheden. Of eigenschappen. Bijvoorbeeld minder perfectionistisch zijn. En ontwikkelen hoeft niet alleen maar door het volgen van een fysieke opleiding. We hebben tijdens Corona met zijn alleen wel ontdekt dat online leren ook kan. Maar denk ook aan de inzet van intervisie, waarbij je als gelijkgestemden leert van elkaar door vraagstukken in te brengen. Ook individuele coaching kan een goed hulpmiddel zijn.

Wil jij leren?

Blijven leren en ontwikkelen. Dat is waar het om gaat. Wil je zelf een keer doorpraten over dit onderwerp? Neem contact op en we denken met je mee!