Leiderschap

Er zijn boekenkasten volgeschreven over leiderschap. In deze blog nemen we je mee in wereld van leiderschap. En geven we wat gedachtes ter overweging mee. Laten we van start gaan!

Leiderschap trends

De ene trend komt, en de andere gaat. Zo is effectief leiderschap een van de termen die je de laatste tijd veel tegenkomt. Maar ook situationeel leiderschap, persoonlijk leiderschap, dienend leiderschap en transformationeel leiderschap. In het laatste geval gaat het met name over begeleiding in veranderingen. Het zal je als ondernemer of leider wel gaan duizelen als je dit soort termen leest.

Wat uit deze benamingen blijkt, is dat de leider als “baas” uit is. Het gaat er als leider veel meer om een coach te zijn voor je medewerkers. En dat je je kunt aanpassen aan de situatie, maar ook je mensen door veranderingen heen kunt helpen. Wat hebben de medewerkers nodig om met plezier hun werk te doen en optimaal te presteren?

Een term die we in dit geval nog niet veel tegenkomen maar ongetwijfeld meer gebruikt zal gaan worden, is talentgericht leiderschap. Hoe manage je benodigde en aanwezige talenten in de schaarse arbeidsmarkt?

Welk leiderschap moet je vertonen?

Er is een voortdurende stroom nieuwe boeken, theorieën en onderzoeken over leiderschap. Wat dé waarheid over leiderschap is of dé ideale leider is, is dan ook niet eenduidig. Toch durven wij op basis van onze ervaringen wel een aantal stellingen te plaatsen. Bijvoorbeeld: “Een goede leider is niet per se de beste qua vakkennis”.

Uiteindelijk hangt het van veel factoren af welk leiderschap gewenst is. Ontwikkelingen in de maatschappij, de samenstelling van de groep medewerkers, de cultuur, de branche en bijvoorbeeld de situatie. Een organisatie in zwaar weer, zal een ander type leiderschap nodig hebben dan als alles voor de wind gaat.

Leiderschap definitie

Leuk die term maar waar hebben we het eigenlijk over? Als we het woordenboek erbij pakken dan komen we “aanvoerderschap” tegen. Niet gek als je gelijk denkt aan een voelbalteam. Binnen het voetbal is de aanvoerder het “verlengstuk” van de coach en zet hij of zij de lijnen uit.

Leiderschap heeft ook alles te maken met het communiceren en behalen van doelen en het enthousiasmeren van de teamleden. Niet te vergeten het nemen van verantwoordelijkheid en ervoor zorgen dat alle “neuzen” dezelfde kant opstaan.

De leiding nemen of geven?

Wat in ieder geval wel een duidelijke ontwikkeling is, is dat medewerkers meer vrijheid willen. Ze willen meer regie en ruimte krijgen voor hun werk en ontwikkeling. En denken graag mee.

Niet vreemd dat een functiehuis meer generiek ingericht wordt. En functieprofielen meer resultaat- in plaats van taakgericht.

Als je als leider altijd de touwtjes strak in handen hebt gehad, zul je hier in moeten bewegen. En natuurlijk mag je als je ruimte en vertrouwen geeft, ook verwachten dat leiding gepakt en resultaat geleverd wordt.

De afwezige leider

Moet je als leidinggevende dan maar niks meer doen? Integendeel. Je moet wel “aan” blijven staan. Een afwezige leider is niet betrokken bij hetgeen wat zijn team doet of hoe het met de teamleden gaat. Ze profiteren van de voordelen die de positie met zich meebrengt, maar zetten zich niet in voor het team.

De gevolgen van het structureel niet oppakken van leiderschapstaken zijn groot. Als gevolg worden beslissingen uitgesteld en raken werknemers gedemotiveerd. Daarnaast ontbreekt feedback en is er geen duidelijkheid over doelstellingen. In deze tijd werken veel bedrijven op afstand en is het risico op afwezig leiderschap toegenomen.

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook voor afwezig leiderschap. Het goede nieuws is dat je het kunt herkennen door gebrek aan communicatie en betrokkenheid. Het is van belang dat een leidinggevende investeert in relaties zodat er ruimte is voor open communicatie en vertrouwen. Zo blijf je een aanwezige leider die je team coacht en motiveert naar resultaat.

Slot

Binnen een organisatie kun je niet zonder één of meer personen die leiding geven. Durf zelfkritisch te zijn en stel jezelf de vraag of je als leider wel genoeg “aan” staat. Of bent je juist een betrokken leidinggevende die graag wil brainstornen over effectief leiderschap? Laat het weten. We gaan graag met je in gesprek.