Lage WW premie behouden of krijgen?

Lage WW Premie

Liever een lage WW premie betalen? Wil je niet te veel betalen? Zeker niet in deze tijd? Lees dan snel verder wat je moet doen om minder premie te betalen of de lage premie te behouden.

Wanneer lage WW premie?

De WW premie bestaat sinds 2020 nog maar uit twee soorten: De hoge en de lage WW premie. Deze regel uit de Wet Arbeidsmarkt in Balans  heeft als doel meer zekerheid voor de werknemer te stimuleren. Als sprake is van een flexibel contract, betaal je de hoge premie van 7,94%. Om wel aanspraak te maken op het lage tarief van 2,94% zijn er 3 eisen:

  1. een schriftelijke arbeidsovereenkomst
  2. een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
  3. een arbeidsovereenkomst niet zijnde een oproepovereenkomst

De WAB verplicht de werkgever om op de loonstrook te vermelden of er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, of er wel of geen sprake is van een oproepovereenkomst en of de arbeidsovereenkomst schriftelijk is overeengekomen.

Voor voorwaarde nummer 1 volstaat ook een digitale arbeidsovereenkomst. Aan voorwaarde nummer 2 is voldaan als het een vast contract betreft. Voorwaarde nummer 3 is wat complexer. Tot een oproepovereenkomst wordt een nul-urencontract en een min-maxcontract gerekend. Bij een parttime vaste overeenkomst mag dus het lage tarief gerekend worden. Maar er is nog een extra optie: de jaar-uren overeenkomst. Ook in dit geval mag je het lage WW tarief rekenen. Je kunt dus overwegen om een oproepovereenkomst in te ruilen voor een jaar-uren overeenkomst van bijvoorbeeld 104 uur per jaar. Het loon is dan gelijk verdeeld over het jaar. En het maakt hierbij niet uit wanneer je die uren inzet. Let op: als er meer dan 30% wordt overgewerkt geldt alsnog het hoge tarief. Deze uitzondering is in verband met de Corona crisis uitgesteld.

Waarom moet je in actie komen?

Om de lage WW premie te behouden, moet je administratie op orde zijn. Je oorspronkelijk schriftelijke arbeidsovereenkomst moet aangepast zijn aan de nieuwe situatie. Je mag ook een aanvulling op het contract aan het dossier toevoegen. Deze moet door beide partijen ondertekend zijn. Als je helemaal geen contract meer hebt, is deze aanvulling ook voldoende voor contracten die voor 1 januari dit jaar gestart zijn.

Tot wanner de tijd om in aanmerking te komen voor lage WW premie?

Je hebt tot 1 juli 2020 de tijd om te zorgen voor de aangepaste overeenkomst of de aanvulling. Deze door beide partijen getekende overeenkomst moet aanwezig zijn en hieruit moet blijken dat de medewerker voor 1 januari 2020 in vaste dienst was. Een digitale handtekening of een instemming via mail of in het personeelssysteem, is hierbij voldoende.

Als het niet op orde is voor 1 juli 2020 en de lage WW premie wordt daarna toegepast, moet de hoge WW premie alsnog vanaf 1 januari 2020 betaald worden.

Lage WW premie geen doel op zich

Het is natuurlijk goed om te kijken of je minder WW premie kunt afdragen. Het offer wat je hier voor moet brengen is wel dat de contracten minder flexibel zijn. In deze tijd met allerlei Corona maatregelen kan dat een te groot offer zijn. Toch kan het goed zijn naast andere maatregelen die de personeelskosten verlagen, zoals compensatie transitievergoeding in ieder geval te kijken naar de eisen om het lage tarief te mogen blijven toepassen en welke medewerkers relatief risicoloos overgezet kunnen worden naar een ander contract.

Heb je nog vragen over de WW premie of wil je ondersteunt worden met personeelsadvies, personeelsadministratie of werving, neem dan vrijblijvend contact op en een van de adviseurs van Hert en de Ree helpt je verder.