Instroom doorstroom en uitstroom; de medewerkersreis

Als organisatie heb je te maken met instroom doorstroom en uitstroom van jou medewerkers. Binnen HR zijn dit hoofdthema’s die steeds terugkomen. Ze worden ook wel de employee journey oftewel de medewerkersreis genoemd. Bij instroom kun je denken aan werving en selectie en bij doorstroom aan het aanbieden van een opleidingstraject. Terwijl uitstroom in het teken staat het afronden van het dienstverband. In deze blog komen deze thema’s verder aan de orde.

Instroom

Wat doe je als je op reis gaat? Je gaat zoeken via internet naar bestemmingen. Of je zoekt op thema. Je zoekt bijvoorbeeld op zonvakantie of noorderlicht. Bij de organisatie die je het meest aanspreekt boek je. Dat kan zijn vanwege de prijs , de voorwaarden of het imago. Er zijn in ieder geval een aantal zaken die het merk een bepaalde waarde geven. Welk merk ben jij als werkgever voor je sollicitanten? De medewerkersreis begint niet bij het sollicitatiegesprek maar de instroom start met het je bedrijf neerzetten als aantrekkelijk werkgeversmerk.

Een vervolg is natuurlijk het werven van nieuwe collega’s. Je kunt er voor kiezen dit traject als organisatie zelf op te pakken of uit te besteden. Op het moment als zelf aan de slag gaat is verstandig om helder te krijgen aan welk profiel de kandidaten moeten voldoen. Hoe zorg je verder voor een goede vacaturetekst? En hoe zorg je dat je voldoende kandidaten krijgt? Je kunt er ook voor kiezen om het traject deels of geheel uit te besteden. Wij van Hert en de Ree hebben ruimschoots ervaring met alle facetten binnen het werving en selectietraject.

Zorg vervolgens voor een goede start. Niet zelden haken medewerkers af door een slecht inwerktraject.

Doorstroom

Na start van een nieuwe medewerker start de doorstroom. Het kan zomaar zijn dat de medewerker op de juiste plek zit en jarenlang naar beider tevredenheid functioneert. Aan de andere kant kan het dat een medewerker niet functioneert, de organisatie verandert, het werk niet genoeg uitdaagt of door ziekte het werk te zwaar wordt.

“De HR afdeling is hier duidelijk aanzet”

Het is belangrijk tijdens de loopbaan met regelmaat een goed gesprek aan te gaan. Dat zorgt ervoor dat je medewerkers duurzaam inzetbaar blijven. Hebben ze het nog naar hun zin? Wat is er nodig om te blijven? Het kan zijn dat er een opleidingswens is of dat de medewerker promotie krijgt. Het valt of staat met de juiste begeleiding. Je bent als ondernemer of HR afdeling hier duidelijk aan zet. Je wilt als organisatie voorkomen dat je te maken krijgt met onnodig verloop.

Uitstroom

Je krijgt hoe dan ook te maken met uitstroom van medewerkers. Dit kan zijn bij het bereiken bij de pensioengerechtigde leeftijd of dat de medewerker elders een nieuwe uitdaging heeft gevonden.

Het kan ook zijn dat je te maken hebt met een arbeidsconflict of ziekte, waardoor je niet meer bij elkaar past of het werk te belastend is. Hoe dan ook is het zaak om op een goede manier uit elkaar te gaan. Je komt elkaar altijd wel weer een keer tegen. Als organisatie heb je hierbij je naam hoog te houden. Op negatieve reclame zit je niet te wachten. Een positief vertrekkende medewerker daarentegen zorgt weer voor een goed werkgevers imago en dan is de cirkel weer rond. Hoe mooi is het als je oud medewerkers ambassadeurs blijven voor je bedrijf? Daarover in de volgende blog meer.

Slot

Mocht je na het lezen van deze blog vragen hebben over instroom doorstroom en uitstroom, laat het weten. Wij als HR adviesbureau denken vanuit onze ervaring graag met je mee. En hebben al veel klanten mogen ondersteunen van Dordrecht tot Rotterdam; van de Hoeksche Waard tot de Alblasserwaard.