In gesprek blijven met je medewerkers

Dat het belangrijk is om met je medewerkers in gesprek te blijven is een punt waar we het snel over eens zijn.

In gesprek blijven is noodzaak

Het voorkomen van langdurig verzuim en vertrek van goede mensen, het bevorderen betere prestaties omdat medewerkers op de juiste plek zitten, de doelstellingen weten en vertrouwen hebben, zijn slechts enkele voorbeelden. Helaas blijkt het vertrouwen in de praktijk ver te zoeken. Uit recent onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de werknemers weinig vertrouwen heeft in het management van het bedrijf.

Medewerkers voelen zich niet gehoord

Het gros van de medewerkers deelt de mening dat managers geen doelstelling hebben vanuit de organisatie. Dit gevoel wordt onderschreven door 20% van de managers zelf. Vooral in de financiële sector is het vertrouwen zorgelijk. Terwijl in de bouw het vertrouwen in het management het grootst blijkt te zijn.

Een mogelijke oorzaak kan zijn dat er een gebrek is aan het delen van informatie. Het spreekt voor zich dat het belang is de bedrijfsdoelstellingen gedeeld moeten worden met de verschillende lagen in de organisatie.

Naast het gebrek aan het delen van informatie, is het een veel gehoorde klacht dat medewerkers niet gehoord worden. Uit het onderzoek komt naar voren dat de groter de organisatie de minder de medewerkers zich gehoord voelen.

Soorten gesprekken

Het is geen vraag of dit verbeterd kan worden. Ga het gesprek aan met de medewerkers. Dit kan zowel individueel als in groepsverband. De afgelopen periode hebben wij diverse gespreksvormen uitvoering belicht.

Tijdens het sollicitatiegesprek staat de selectie van de potentiële nieuwe medewerker centraal. Trap niet in de valkuil lose beloften te doen die je later niet waar maakt. Bij de start kun je het introductiegesprek voeren om ervoor te zorgen dat de medewerker zich snel thuis voelt en rendement gaat opleveren.

Tijdens het dienstverband is het belangrijk onderling te evalueren hoe het loopt. Het functioneringsgesprek staat in teken van het functioneren van de medewerker en organisatie. Wat gaat er goed en wat kan er beter. Tijdens het loopbaangesprek staat de loopbaan van de medewerker centraal. Zit de medewerker op zijn plek of zou een andere rol beter passen. Mocht de medewerker verzuimen dan is het zaak een verzuimgesprek aan te gaan om de reden en de aanpak hiervan helder te krijgen.

Aan het einde van de loopbaan bij de organisatie voer je het exitgesprek om op een gepaste manier afscheid van elkaar te nemen en waar nodig de relatie te herstellen. Het hoe en waarom van het exitgesprek bespraken we in twee losse artikelen.

Het in gesprek blijven met de medewerkers is geen luxe maar noodzaak zodat zij zich gehoord voelen. Een gehoorde medewerker is meer betrokken en gemotiveerd en dit draagt bij aan de realisatie van de bedrijfsdoelstellingen. Mocht je advies nodig hebben en het op prijs stellen dat wij met je meedenken. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie. Of laten we we afspreken voor een kop koffie in Dordrecht of bij jou op locatie.