Een goed introductiegesprek is onderdeel van een warm welkom
Stel dat vandaag de eerste werkdag van de nieuwe medewerker is. Deze heb je als organisatie na een grondig werving en selectie traject aangenomen. Voor de medewerker is de organisatie vaak nieuw en is het begin onwennig. Het is daarom van belang op zijn minst een introductiegesprek te voeren. Op zijn minst, want de introductie (of de onboarding zoals dit tegenwoordig genoemd wordt) kan al beginnen voor de eerste werkdag en kan veel meer omvatten dan een introductiegesprek.
Het nut van een introductiegesprek
Een goede introductie zorgt ervoor dat een medewerker zich snel thuis voelt. En duidelijkheid heeft. Bovendien vergroot het de kans op een succesvolle samenwerking. Het belang vanuit de organisatie is dat de medewerker eerder productief is en een bijdrage levert aan de bedrijfsdoelstellingen. En van uit de organisatie heb je eerder de bevestiging of er tijdens het werving en selectie traject de juiste keuze hebt gemaakt.
De vraag is alleen hoe je een introductiegesprek voert? Hoe pak je het aan en wie of wat heb je daarvoor nodig.
Hoe voer je dit gesprek?
Geef een de medewerker een gevoel van welkom te zijn bij de organisatie. Plan dit gesprek tijdig in je agenda. Hiermee voorkom je dat de nieuwe medewerker mogelijk een valse start maakt op de eerste werkdag en gelijk in het diepe gegooid wordt.
Stel de medewerker op het gemak en neem de tijd om verder kennis te maken. Voorkom dat de nieuwe medewerker overspoeld wordt met teveel informatie. De vraag is of dit effectief is en hij of zij de informatie op kan slaan. Het is beter om het initiatief deels aan de medewerker over te laten. Vanuit de voorgaande sollicitatiegesprekken zijn er vast nog vragen waar de medewerker verder over door wil praten. Daarnaast stel je vanuit de organisatie agendapunten op. Voorbeelden hiervan zijn de organisatiestructuur en -cultuur, de inhoud van de functie en de directe collega’s.
Om het introductietraject verder vorm te geven is het verstandig met vaste regelmaat gespreksmomenten in te plannen. Hiermee voorkom je dat gesprekken verwateren en daar heeft niemand belang bij. Je hebt de mogelijkheid om tijdig bij te sturen en de informatieoverdracht kun je hierdoor managen.
Aan het einde van de introductieperiode (proeftijd) voer je een eindgesprek. Hierin evalueer je of de er zaken zijn die opheldering nodig hebben. Vraag zo nodig feedback aan de medewerker en gebruik deze bij een nieuwe introductietraject.
Stel je het op prijs om met ons het “gesprek” aan te gaan? Neem voor een “introductie” vrijblijvend contact op.