Gesprek voeren met je medewerkers
Gesprekken voeren, is voor een HR professional doorgaans een dagelijkse bezigheid. Als ondernemer krijg je er ook regelmatig mee te maken. Voordat je in gesprek gaat met een medewerker is de voorbereiding van groot belang. Ieder overleg is anders met de bijbehorende valkuilen, dynamiek en emoties. De uitdaging is om ze effectief te laten verlopen en te sturen op de gewenste uitslag.
Gesprekken hebben doorgaans zeer diverse doelen. Dit heeft als gevolg dat er tal van gespreksvormen zijn ontstaan, zoals bijvoorbeeld functioneringsgesprekken, arbeidsvoorwaardengesprekken, gesprek over verzuim en slechtnieuwsgesprekken. Zorg dat je het doel van het gesprek voor jezelf altijd helder hebt.
Om het uiteindelijke hoofddoel van deze diverse gesprekken te bereiken, is het van groot belang dat je letterlijk in gesprek gaat met een medewerker. En daar hoort niet alleen praten bij, maar ook luisteren en het stellen van vragen. Het personeelslid voelt zich gehoord en kan vervolgens zijn of haar mening geven. Met als gevolg dat je met elkaar afspraken kunt maken. Dat kan over een andere beloning gaan of opleiding of een aanpak om het functioneren te verbeteren. Een andere kant van de medaille kan zijn, dat je een slecht nieuws moet vertellen en dat de werkrelatie door omstandigheden moet worden beëindigt.
Ieder soort gesprek vraagt ook haar eigen aanpak. Wil je weten welke, neem dan contact met ons op om hierover te sparren.
Een goede dialoog levert niet alleen afspraken op, maar ook tevredenheid bij de medewerkers. En je raadt het al, een slecht gesprek, kost onnodige tijd, leidt tot frustratie en onbegrip en draagt niet bij aan het doel wat je voor ogen had. Neem daarom voor een goed gesprek over de juiste aanpak contact met ons op.