Fiets van de zaak mogelijkheden

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de fiets van de zaak. Met ingang van januari 2020 is de wetgeving veranderd om het voor werkgevers makkelijker te maken een fiets te verstrekken. Naast werkgevers en werknemers kunnen ook zzp’er gebruik maken van de regeling.

Hoe gaat het in zijn werk?

De fiets van de zaak ook wel leasefiets genoemd, kent veel voordelen. Zo hoeft de werknemer de fiets niet zelf te kopen. Naast dat deze wordt ingezet voor woon-werkverkeer is privé gebruik ook mogelijk.

De kosten van de fiets van de zaak

De werkgever draagt zorg voor de aanschaf van de fiets en doorgaans ook in het onderhoud en verzekering. De werknemer krijgt te maken met bijtelling bij het salaris. In de praktijk betaald de werknemer elke euro’s meer belasting.

Bijtelling wat nu?

Wie er toe overgaat om gebruik te maken van de fiets voor de zaak regeling heeft hier voordeel van. De bijtelling bedraagt slecht 7% over de consumentenadviesprijs (inclusief btw) per jaar. De werkgever maakt een doorberekening op het salaris en de werknemer betaalt hier belasting over.

Het kan zelfs zo zijn dat je als werkgever de bijtelling voor je rekening neemt. Dit kan met de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling. Deze is per 1 januari 2020 verruimd. Daarnaast is de vrije ruimte in verband met corona voor 2020 zelfs tijdelijk nog verder verruimd.

Reiskostenvergoeding

Op het moment dat je werknemer gebruikt maakt van de leasefiets, dan kun je hier consequenties aan hangen voor de reiskostenvergoeding. Het is aan jou als werkgever welke kosten dan wel en welke niet worden vergoed.

Eigen bijdrage

Het kan ook zijn dat je de werknemer vraagt om een eigen bijdrage. Dit bedrag gaat dan van de bijtelling af. Het is van belang hier duidelijke afspraken over te maken.

Verschil tussen fiets van de zaak en een fiets via de WKR

De voorwaarden en de voordelen van de fiets van de zaak hebben we in het bovenstaande toegelicht. Maar wat is nu het verschil tussen een fiets via de WKR en een leasefiets.

Om rekening mee te houden:

  • De leasefiets kost de werkgever geld en een fiets via de WKR vrijwel niks.
  • De leasefiets blijft eigendom van de maatschappij en niet van de werknemer

Vragen

Lijkt het je wat om gebruik te maken van de fiets van de zaak regeling? Dan kunnen wij ons voorstellen dat je tegen vragen aanloopt. Neem contact met ons op om te sparren over het invoeren of een aanpassen van je fiets voor de zaak project.