Wat levert duurzame inzetbaarheid op?
Met regelmaat komen er berichten voorbij over duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Maar wat is duurzaam inzetbaar? En waarom duurzame inzetbaarheid? De vraag is ook hoe je hier praktisch mee om kunt gaan in je onderneming of als HR. Pak er een bak koffie bij en gun jezelf de tijd om deze blog door te lezen. Mocht je tijdens het lezen vragen hebben, noteer deze en stel ze gerust. Hiervoor hoef je je vinger niet op te steken of een briefje omhoog te houden. Een simpel belletje of mailtje volstaat.
Werken aan duurzame inzetbaarheid
Het is je vast niet ontgaan dat de arbeidsmarkt continu in beweging is. De verhalen van 40 jaar bij een en dezelfde baas werken, behoren definitief tot het verleden. Het is niet vanzelfsprekend dat je personeel bij jou blijft werken. Bovendien moeten ze als ze blijven langer doorwerken. Daarnaast is er door de krapte op de arbeidsmarkt ook meer keus voor je medewerkers. Welke werkgever biedt de beste sfeer, ontwikkelmogelijkheden en vrijheid?
Het is interessant dat er blijkbaar gegoogeld wordt op de vraag “is duurzame inzetbaarheid verplicht”. Die vraag is door de werkelijkheid al lang ingehaald. Het is door de marktomstandigheden nodig en daarbij nuttig. Maar voor we kijken naar wat het oplevert, eerst nog wat de betekenis van duurzame inzetbaarheid is.
Wat verstaan we onder duurzame inzetbaarheid?
Duurzame inzetbaarheid heeft onder andere te maken met het gezond en gemotiveerd houden van het personeelsbestand. En loopbaanontwikkeling van het personeel.
Als er op internet gezocht wordt op duurzame inzetbaarheid, zie je dat het gecombineerd wordt met motivatie, ontwikkeling en gezondheid. Het wordt onder andere gekoppeld aan woorden als
- bevlogen, zelfsturende teams, personeelsplanning,
- competenties, employability;
- vitaliteit, arbo, werkvermogen; maar ook
- ouderenbeleid
Dat laatste is natuurlijk wel interessant. Want als je beleid inzet als de medewerker oud is, ben je laat. Beter is er tijdiger mee te beginnen. Wat we wel zien bij onze klanten is dat er bij steeds meer CAO’s aandacht komt om medewerkers fit naar de finish te laten gaan.
Wat levert het op?
Voor werkgevers liggen er ook kansen om onderscheidend te zijn. Als je aandacht hebt voor je inzetbaarheid pluk je hier op de langere termijn de “vruchten” van. Door in gesprek te blijven over de loopbaanontwikkeling, zorg je dat de juiste mensen op de juiste plek zitten en de medewerkers voldoende uitdaging hebben. Het zal geen geheim zijn dat een gemotiveerde medewerker minder vaak ziek is en in staat is om een gedegen bijdrage te leveren aan de bedrijfsdoelstellingen. De juiste verzuimpreventie en het juiste verzuimbeleid dragen verder bij aan meer productieve uren. Uiteindelijk zal je inzet niet onopgemerkt blijven en zul je als aantrekkelijke werkgever minder moeite hebben met werven.
Werk aan de winkel
Kortom, er is werk aan de winkel. Mocht je na het lezen van deze blog vragen hebben of eens willen sparren, dan horen wij dat graag. Het gesprek met elkaar aangaan kan voor verrassende inzichten zorgen.