De vacaturetekst als rode loper in plaats van hindernisbaan

Ze legde de vacaturetekst opzij. Nee, ze ging toch niet solliciteren. Ze nam nog een slok van haar koffie. En keek nadenkend. Jammer, ze was in eerste instantie enthousiast.

Carolina was deze zaterdag vroeg opgestaan om weer te solliciteren. Ze had de krant van gisteren bewaard en ging straks online vacatures zoeken. Ze was ervaren in HR en toe aan een nieuwe uitdaging. Ze had een leuke vacature gezien voor HR adviseur. Maar interne kandidaten gingen voor, daarnaast waren er harde eisen, moest ze uit de branche komen en waren de gesprekken op een datum dat ze werkoverleg met haar HR team had.

Bovenstaand laat zien dat een aanvankelijk wervende tekst uiteindelijk door drempels in het slot de sollicitant niet over de streep trekt. En dat is toch wel wat je wilt? Twee weken geleden schreven we over het functieprofiel als basis voor vacaturetekst schrijven. Nu meer over vacature schrijven.

Wat werpt in vacaturetekst bijvoorbeeld een drempel op?

  • “De vacature wordt gelijktijdig intern en extern opengesteld. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar de interne kandidaat.” Zomaar een voorbeeld van een zin die je met regelmaat tegenkomt. En wat wil je daar mee zeggen? Het is een drempel voor potentiele kandidaten. Want als er intern geïnteresseerden zijn, maken ze toch geen kans.
  • En wat dacht je van verlopen reactiedatums in vacatureteksten? Dan staat er reageren voor die en die datum, maar weken later staat de vacature met inmiddels oude datum nog steeds online. Tja waarom zou je reageren als de reactie datum is verlopen?
  • Contactpersoon wordt regelmatig niet opgenomen. Een sollicitant die wil bellen of mailen voor info, lijkt ons juist mooi. En als je contactgegevens opneemt, maak er als contactpersoon dan geen sport van onbereikbaar te zijn.
  • Een andere dooddoener is het lanceren van eindeloze eisenlijstjes waar zelfs de beste niet aan kan voldoen. Een zinsnede als “Als je niet aan de harde eisen voldoet, wordt je reactie niet in behandeling genomen” is niet wervend, maar geeft ook de indruk dat je als bedrijf niet klantvriendelijk bent.
  • Regelmatig zie je ook staan “De gesprekken worden gehouden op die en die datum tussen zo en zo laat”. Een kandidaat die geschikt is maar dan niet kan, zal afhaken. We snappen natuurlijk dat iedereen het druk heeft. Maar met de krappe arbeidsmarkt, is zo’n drempel zonde.
  • Met een inlogportal maak je het de kandidaat echt onmogelijk om te reageren. Je vraagt hiermee een kandidaat eerst inlog te gaan aanmaken. Dat is een spaak in het wiel.
  • Beloof niet wat je niet kunt of gaat waar maken. Te vaak hebben wij sollicitanten aan de lijn die koud begonnen en al teleurgesteld zijn. De gedane beloftes blijken niet waar gemaakt te worden in de praktijk.

Waar moet een goede vacaturetekst aan voldoen?

We hebben net een aantal voorbeelden voorbij zien komen van hoe je een drempel opwerpt voor de sollicitant. Met de onderstaande tips halen we de bezem daar doorheen en gaan we ervoor zorgen dat kandidaten wel enthousiast worden. En daadwerkelijk gaan reageren.

  • We gaan beginnen met een pakkende introtekst waarin je aangeeft wie je droom kandidaat is voor de functie. Je spreekt kandidaten aan en je nodigt ze als het ware uit om snel verder te lezen. Let vervolgens ook op de opbouw van de tekst. Eigenlijk schrijf je zoals je spreekt, dit komt informeler en daardoor persoonlijker over. De beschrijving van de baan doe je vanuit een enthousiaste insteek. Want wat is er mis mee dat een potentiele kandidaat gaat glimlachen? Dat is juist de bedoeling. Weer een stapje dichter richting de sollicitatiebutton.
  • Vergeet niet om de organisatie in de picture te zetten. Je benadrukt waarom de kandidaat juist bij jou moet komen werken. En trouwens, heb je laatst een Award gewonnen? Laat deze dan geen stof happen maar maak hier prominent melding van. Een hoge klanttevredenheid? Of een hoge medewerker tevredenheid? Wees hier trots op!
  • Hoe leuk is het als toekomstig personeel iets van hun aanstaande collega’s zien. Wat vinden de medewerkers van het werken bij het bedrijf?
  • Laat weten wat je voor het personeel doet. Meldt bijvoorbeeld uitjes, bedrijfslunch of opleidingsbudget.
  • Het gebruik van clichés en containerbegrippen komt helaas nog veel voor. Pas hier mee op en kijk of er mogelijk synoniemen beschikbaar zijn.
  • Vergeet niet om concreet melding te maken van het salaris. Je hebt het er niet over op een verjaardag maar voor meer dan de helft van de Nederlanders is dit een belangrijke motivator.
  • Kijk tot slot uit met eindeloze wensenlijstjes.

Conclusie vacaturetekst schrijven

Het schrijven van een wervende vacature is niet zo moeilijk. Haal de drempels weg en leg de rode loper uit.

Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden? Neem vrijblijvend contact op. We denken graag met je mee! En mocht je zelf nog ideeën of tips hebben, laat het ons gerust weten.